2020 m. kovo 18 d., trečiadienis

,,Namai be atliekų" ir #ZeroWaste tematika


Sudarinėti trumpą knygos aprašymą man visada buvo didžiausia kančia berašant blogą ir tai buvo viena priežasčių, dėl ko turėjau padaryti pusės metų pertrauką, nes neapsikenčiau to aprašymo sutraukinėjimo, taigi nuo šiol visada prisegsiu goodreads ar kokios kitos svetainės nuorodą, kurioje galėsite paskaityti knygos trumpą aprašymą ir pasižiūrėti faktinę informaciją, jeigu ji jus domina. (paspauskite ant paryškinto goodreads žodžio ir atidarysite nuorodą)

Mano nuomonė: 
Mano jausmai apie šią knygą pakankamai maišyti. Iš vienos pusės ji man patiko, įkvėpė dar labiau užsiimti tvariu gyvenimo būdu, bet iš kitos pusės kai kurie patarimai buvo tiesiog absurdiški.
Pradėkime nuo gerų dalykų. Šią knygą galima pavadinti #ZeroWaste gyvenimo būdo pradžiamoksliu. Knygoje galima rasti daugybę gerų patarimų kaip pradėti gyventi pagal tokį gyvenimo būdą, nors, mano nuomone, ne visi jie yra pritaikomi Lietuvoje taip gerai, kaip ten, kur gyvena autorė, kadangi pas mus šis gyvenimo stilius nėra dar toks populiarus ir paplitęs. Bet viskas mažais žingsniais. 😉 Taip pat, šioje knygoje radau, bent jau man, labai įdomų popieriaus gaminimo "receptą", kurį šiek tiek pakeitusi pagal save išbandžiau. Pažiūrėti į mano bandymą galite šio blogo instagram paskyros highlight'uose. Dar vienas knygos pliusas buvo tas, kad ji tikrai pakankamai aiškiai parašyta, viskas eina maždaug paeiliui, mintys nesimėto. Knyga tikrai tinka jeigu norite pradėti gyventi pagal #ZeroWaste logiką, bet nežinote nuo ko pradėti.
Na, o dabar leiskite man paburbėti. 😀 Kaip minėjau pradžioje, kai kurie patarimai pateikti knygoje man pasirodė šiek tiek absurdiški. Pavyzdžiui, vienoje vietoje autorė pataria vietoj tualetinio popieriaus naudojimo tiesiog apsiplauti. Na, žinoma, tai yra viena galimybė, bet šioje vietoje manau tai yra tiesiog per daug norima iš žmonių. Nemanau, kad labai daug kas pasirašytų tokiam gyvenimui. 😀 Kas man dar užkliuvo buvo tai, kad autorė gyvena miestelyje Amerikoje, kuris pasižymi #ZeroWaste propagavimu, taigi dauguma apsipirkimų ir kitų aprašytų atvejų jai yra labiau prieinami, negu mums Lietuvoje. Žinoma, kaip minėjau, tokio tipo parduotuvės po truputį kuriasi Lietuvoje, bent jau didmiesčiuose, bet tai vis vien ne tas pats. Taip pat autorė mini, kad toks gyvenimo būdas sutaupo daug laiko, taigi atsiranda daugiau laisvo laiko, bet mano nuomonė šiek tiek kitokia. Bea Johnson pateikia receptus maisto produktų, daiktų, kuriuos pati gaminasi, o ne perka. Bent dalis tų produktų gamybos, mano nuomone, užima daugokai laiko, kurio ne kiekvienas žmogus šiais laikais turi. Knygos autorei tai ne bėda, nes jos pagrindinis išgyvenimo šaltinis yra šio gyvenimo būdo progagavimas, taigi tam ji ir randa laiko. Tiesiog, manau, kad autorė šiek tiek gyvena šiokiam tokiam savo burbule, iš kurio kartais gali būti sunku pamatyti, kad kitiems gyventi tokiu būdu nėra taip paprasta, kaip jai.
Na, kritikos ši knyga iš manęs sulaukė pakankamai daug, bet vis vien manau, kad knyga yra pakankamai vertinga. Ypač dėl to, kad tai praktiškai vienintelė knyga išleista lietuvių kalba su šia tema. Tikiuosi, kad ateityje sulauksime daugiau tokių knygų ir daugiau patarimų apie #ZeroWaste gyvenseną. Jeigu domitės šia tema, arba norite ja pradėti domėtis, vis dėlto rekomenduoju perskaityti šią knygą. 😉

Mano vertinimas: 3.5/5

Na, o dabar apie #ZeroWaste temą. Nusprendžiau šį blogo postą padaryti šiek tiek įdomesnį ir pridėti papildomos informacijos susijusios su aprašytos knygos tema.
Taigi, kad tas #ZeroWaste?   Kaip rašoma Going Zero Waste bloge  zero waste - tai tikslas neišsiųsti jokių šiukšlių į savartyną. Trumpai tariant, sumažinti savo išmetamų atliekų kiekį iki nulio, Bet deja, gyvenant šiame pasaulyje, tai praktiškai neįmanoma. Net gyvenant pagal šią gyvenimo filosofiją, surenkama šiek tiek šiukšlių. Svarbiausi stengtis, kad jų būtų kuo mažiau. Šiam tikslui pasiekti atliekos naudojamos iš naujo, jei tik įmanoma, perdirbamos arba kompostuojamos.

#ZeroWaste Lietuvoje:
Facebook grupė "Zero Waste Lithuania" 
"Urban Earth Lovers" el.parduotuvė
"Reset Shop" 
Blogas "Minimaliai" apie minimalų gyvenimą mieste
Svetainė "Išpakuota.lt" (jie turi ir labai įdomų podcastą)
"Moterys, higiena ir gamta" straipnis
"Kaip nepaskęsti savo pačių plastike" straipsnis
El.parduotuvė "Nula" 
"Žinių radijo" laidos epizodas "Dideli pokyčiai nuo plastikinio šiaudelio atsisakymo" 






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Mano mėgstamiausios knygos iš tų, kurias skaičiau 2020 metais

  Per 2020 iš viso perskaičiau 114 knygų. 😎 Manau, kad tai nemenkas skaičius, bet kartais, kai pasižiūriu į kitų žmonių skaičius, kurie dar...