2020 m. sausio 3 d., penktadienis

2019 metais skaitytų knygų TOP 15

Šiemet neišėjo pralenkti savo pernykščio perskaitytų knygų skaičiaus, bet vis vien perskaičiau pakankamai daug. Mano goodreads tikslas buvo perskaityti 70 knygų, o perskaičiau 85. Žinoma, lyginant su kitų knygų blogerių perskaitytų knygų skaičiais, maniškis visai juokingas, taigi 2020 stengsiuosi perskaityti daugiau.
Su pačiu blogo rašymu metai buvo prasti. Pusę metų nieko iš manęs negirdėjote, taigi nežinia ar dar kas nors čia liko. 😅 Planai 2019 metams šio blogo atžvilgiu visai kitokie, bet išėjo kaip išėjo, nors ir skaičiau knygas neberadau malonumo jų apžvalgose, taigi nusprendžiau padaryti šiokią tokią pertrauką. Tikiuosi, kad šis postas bus mano didysis sugrįžimas, bet nenoriu prisižadėti, ko galiu netyčia neišpildyti.
Taigi, daugiau neplepėdama pristatau 15 geriausių knygų skaitytų 2019 metais. 💪

15. Keith Stuart - Kaladėlių berniukas
Goodreads aprašymas
Vienu metu šiais metais skaičiau itin daug knygų autizmo tema, bet ši turbūt palietė mane labiausiai. Girdėjau šiek tiek neigiamų atsiliepimų apie ją, na, o tai mane nustebino, nes man ji tikrai labai patiko. Žinoma, ji fokusuojasi ne vien ties autizmu sergančiu berniuku, ji nagrinėja ir žmonių santykių, jausmų temas. Be to, tai buvo viena iš tų knygų, kuri šį sutrikimą pavaizduoja pakankamai aiškiai ir suprantamai, o tai daro per berniuką žaidžiantį Minecraft žaidimą. Po šios knygos aš užsimaniau pažaisti šį žaidimą, nors niekad iki tol nejaučiau to noro. 😅

14. Hibo Wardere - Sužalota
Goodreads aprašymas
Mano blogo įrašas apie šią knygą
Kadangi šiame bloge jau rašiau apie šitą knygą, daug neišsiplėsiu. Mane ji šokiravo ir ne gerąja prasme. Toks siaubas, kurį patyrė ši moteris kasdien vis vyksta pasaulyje ir nors aš prieš skaitydama žinojau apie tai, po skaitymo likau su pagilėjusiu požiūriu į tai ir naujomis žiniomis.

13. Stephen King - Radybos
Goodreads aprašymas
Šiemet mano skaitymo metuose buvo pakankamai daug Stephen King kūrybos. Jis mano mylimiausias rašytojas, bet neskaitau jo taip dažnai, kaip norėčiau, nes bibliotekose pakankamai sunku gauti jo įdomiausias knygas. Būtent ši knyga priklauso man, nereikėjo jos ieškoti bibliotekoje. Tai antroji trilogijos dalis, kuri, mano nuomone yra tikrai stipresnė nei pirmoji. Iš esmės, pats siužetas su trilogijos pagrindiniu blogiuku nesisieja, bet vis vien tai buvo itin gera knyga, bent jau man.

12. R.J. Palacio - Stebuklas 
Goodreads aprašymas
Nors knyga labiau orientuota į jaunesnius vaikus, man ji labai patiko. Labai šilta, širdį paliečianti istorija. Bandžiau įtikinti savo jaunesnę sesę perskaityti šią knygą, nes mano manymu jos amžius ir kontekstas tobulas šios knygos skaitymui, bet nepavyko, nes ji nemėgsta skaityti. 😓 Daug labai neturiu ką pasakyti apie pačią knygą, tiesiog ji man labai patiko.

11. Stephen King - Tas
Goodreads angliškas aprašymas
Dar viena Stephen King knyga. Tiesa tokia, kad šią knygą pradėjau skaityti 2017, bet pabaigiau tik šiemet, nes skaičiau knygą PDF versija, na, o esu didesnė popierinių knygų fanė, nes aš žymiai patogiau ir įdomiau skaityti. Taigi skaičiau ją tiek ilgai ne dėl to, kad ji neįdomi, o dėl to, kad skaičiau PDF variantu. Dabar turiu ir popierinį lietuvišką naujai leistą egzempliorių, taigi manau šiais metais skaitysiu ją darkart, nes ji man tikrai labai patiko, Pennywise yra turbūt įdomiausias Stephen King sukurtas blogiukas. Taip pat labai myliu 2017 ir 2019 metų filmus pastatytus pagal šią knygą, bet dabar ne apie tai.

10. Tara Westover - Apšviestoji
Goodreads aprašymas
Dar viena akis praverianti knyga. Šiais metais perskaičiau tokią ne vieną, kaip jau galite spręsti iš šio TOP'o. Kadangi šiame poste nenoriu per daug išsiplėsti, daug apie ją nekalbėsiu. Tiesą sakant ji mane nustebino kitais faktoriais, nei tikėjausi. Maniau, kad perskaitysiu vienokius dalykus, kurie mane nustebins, na o gavau ką kitą. Na, bet vis vien knyga mane sužavėjo, nes ji parašyta labai aiškiai, lengvai skaitomai, o istorija įtraukianti.

9. Stephen King - Kudžo
Goodreads angliškas aprašymas
Ir dar viena Stephen King knyga. Kaip minėjau, šie metai buvo pilni jo kūrybos ir tikrai matosi kokį autorių myliu labiausiai. Ši istorija buvo išleista jau senai, bet tik šiemet pakliuvo man į rankas. Labai džiaugiausi ją radusi bibliotekos lentynoje, nes ilgai ją norėjau perskaityti. Vėlgi, gavau ne tą ką tikėjau, bet buvau dar labiau sužavėta šio autoriaus vaizduote ir iškalbingumu. Deja, lietuviškas, tas violetinis knygos leidimas man nepatinka, bet pasirinkimo neturėjau. Labai norėčiau, kad knyga būtų perleista lietuviškai gražesniu apipavidalinimu.

8. Daug įvairių autorių, na o sudarytojas J.H.William III - Where We Live
Goodreads angliškas aprašymas
Knyga apie kurią sužinojau universitete, gavau siuntimą iš Amerikos su sudarytojo parašu, perskaičiau ir įsimylėjau. Deja, tema itin skaudi - susišaudymas Las Vegase, bet tai perteikta itin gražiai ir įdomiai. Tai iš daug įvairių autorių komiksų sudaryta knyga. Gaila, kad Lietuvoje dar niekur nemačiau jos pirkti, nes manau, kad kiekvienam verta ją perskaityti.

7. Lauren Oliver - Kai aš žuvau
Goodreads aprašymas
Prieš skaitydama šią knygą nesitikėjau kūrinio, kuris mane sužavės, tiesiog maniau bus knyga laiko prastūmimui. Atsitiko kitaip. Buvau įtraukta neįprasto knygos siužeto ir surijau ją labai greitai. Buvo gaila, kad ji baigėsi, norėjosi daugiau, bet deja nėra. Labai rekomenduoju tiems, kad mėgsta 'jaunų suaugusių' literatūrą.

6. Emma Donoghue - Stebuklas
Goodreads aprašymas
Dar viena knyga pavadinimu stebuklas. Labai jau stebuklingi knygų metai pasitaikė. Ši dar labiau mane sužavėjo, negu praeita tokiu pačiu pavadinimu. Pradžioje, beskaitant vienu momentu galvojau gal ai, mesti, netęsti, bet tada užkibau ir surijau knygą (žinoma, ne tiesiogine prasme 😛). Knyga parodanti kokius dalykus gali pasiekti aklas religijos sekimas ir kaip baisu tai gali tapti.

5. Stephen King - Budėjimas Baigtas
Goodreads aprašymas
Ir daar viena Stephen King knyga. Turbūt jau įrodžiau savo meilę jo kūrybai, tiesa? 😅 Tai trečioji prieš tai minėtos trilogijos dalis, kuri buvo dar geresnė nei jau ir taip gera antroji dalis. Pabaigoje netgi išliejau kelias ašaras, kad tokia man patikusi trilogija pasibaigė. Gaila, kad šia tema knygų daugiau nebus, man jos labai patiko, netgi tada, kai pradžioje buvo sunku įsivažiuoti.

4. Emma Healey - Elizabeta Dingo
Goodreads aprašymas
Knyga, kuri pradžioje atrodžiusi keista ir vos nenumesta, man labai patiko. Tai kaip ir detektyvas, kaip ir pasakojimas per moters, pradedančios sirgti alzhaimerio (ar kažkokia kita panašia liga, tiksliai nenurodyta) akis. Jos draugė dingta, ji niekaip negali jos rasti, tada prisimena, kaip prieš 70 metų panašiai dingo jos sesuo. Labai norėčiau padiskutuoti apie knygos pabaigą su kuo nors, kas skaitė knygą. Beje, Youtube radau BBC sukurtą filmą pagal šią knygą, kurį planuoju greitu metu pažiūrėti.

3. Nadia Murad - Paskutinė Mergina
Goodreads aprašymas
Dar viena knyga parašyta pagal tikrą moters istoriją. Šiemet užsikabinau ant tokių, anksčiau jų skaičiau mažiau. Šita turbūt man labiausiai patiko, nes labiausiai sukrėtė. Labai skaudi ir įtempta istorija papasakota pačios moters, o tai suteikia unikalumo. (prieš tai minėtosios irgi papasakotos pačių moterų). Silpnų nervų skaitytojams knyga, kurios nerekomenduoju. O visiems kitiems manau būtų vertą ją perskaityti.

2. Caroline Kepnes - Tu
Goodreads aprašymas
Pirma peržiūrėjau Netflix serialą, kuris paremtas šia knyga. Man laaabai patiko tas kraupusis serialas, žiūrėjau jį kelis kartus taigi laaabai apsidžiaugiau pamačiusi, kad ši knyga atsirado Lietuvoje ir dar lietuviškai. Jei kas mane matė knygyne, kai pamačiau knygą, turėjo juoko nes mano reakcija buvo labai džiugi. Taigi pasidovanojau knygą sau su Kalėdomis ir greitai ją sukrimtau. Ji šiek tiek skiriasi nuo serialo, bet vis vien yra labai gera. Vis dėlto, serialas šiek tiek labiau man patiko ir turbūt dėl to ši knyga tik antroje vietoje.

1. Dave Eggers - Ratas
Goodreads aprašymas
Ši knyga kelis metus gulėjo mano lentynoje, nes kažkada ją nusipirkau už kelis eurus. Niekaip neprisiruošiau jos paimti ir perskaityti. Šią vasarą, kai baigėsi iš bibliotekos imtos knygos, o į ją nuvykti negalėjau, prisiverčiau ją pasiimti. Ir nuo pat pirmų puslapių buvau įtraukta. Ši knyga parodo mūsų galimą netolimą ateitį, kaip visi galime netekti privatumo ir kaip vis dėlto, tai sugriaus mūsų privačius gyvenimus ir laimę. Labai rekomenduoju kiekvienam. ✌

Mano mėgstamiausios knygos iš tų, kurias skaičiau 2020 metais

  Per 2020 iš viso perskaičiau 114 knygų. 😎 Manau, kad tai nemenkas skaičius, bet kartais, kai pasižiūriu į kitų žmonių skaičius, kurie dar...