2018 m. rugpjūčio 20 d., pirmadienis

,,Vėžliai iki begalybės"


Faktinė informacija : 
  • Autorius : John Green
  • Originalus pavadinimas : "Turtles All the Way Down"
  • Pirmą kartą išleista : 2017 10 10
  • Puslapių skaičius : 285
  • Goodreads įvertinimas : 4.03

Trumpas aprašymas : 
Dingsta milijonierius Raselas Piketas. Suviliotos dideliu atlygiu į jo paieškas įsitraukia šešiolikmetė Aza ir jos geriausia draugė Deizė. Aza yra įstrigusi savo minčių spiralėje, kasdien ji stengiasi pabėgti nuo varginančių minčių ir taip nugalėti savo psichologinę ligą. Viskas dar labiau susijaukia, kai Aza įsimyli dingusiojo Raselo Piketo sūnų Deivisą.

Mano nuomonė : 
Nors ir nesu pati didžiausia John Green kūrybos fanė, bet apsidžiaugiau pamačiusi, kad jo naujoji knyga išleista ir Lietuvoje. Praėjo jau nemažai laiko nuo tada, kai paskutinį kartą skaičiau kokią nors šio autoriaus knygą, taigi buvo pats laikas imtis šios.
Kas man labiausiai patiko šioje knygoje buvo tai, kad joje buvo didelis dėmesys kreipiamas į pagrindinės veikėjos psichologinę ligą. Viskas aprašoma tikrai labai tikroviškai, skaitydamas supranti ką jaučia sergantis žmogus, kaip sunku gyventi yra su psichologiniu sutrikimu. John Green prisipažino, kad šiame kūrinyje jis aprašė ligą, kuria serga pats, matyt dėl to viskas išėjo labai vykusiai. Manau, kad šia tema turėtų būti sukurta daug daugiau kūrinių, kad vis daugiau žmonių galėtų suprasti, kad psichologinės ligos yra lygios fizinėms ir jos neturi būti nuvertintos ar užmirštos. Nesvarbu kaip žmogus serga, svarbu tai, kad jis serga ir jam reikia pagalbos.
Kalbant apie siužetą, tai galiu pasakyti, kad jis nebuvo pats geriausias. Kai kuriose vietose man buvo nuobodoka skaityti, norėjosi aktyvesnio veiksmo. Na, žinoma pagrindinė knygos herojė Aza yra uždara mergina, knygoje dominuoja jos vadinama 'minčių spiralė' ar kitokie apmąstymai, bet, kaip jau minėjau, kartais norėjosi kažko daugiau. Taip pat mane šiek tiek nuvylė ir knygos pabaiga - norėjosi didesnio siužeto posūkio ar bent jau kitokio Raselo Piketo dingimo išsirutuliojimo.
Man patiko knygos viršelis, oranžinė spiralė duoda subtilią užuominą apie Azos minčių spiralę, apie kurią beveik visas veiksmas ir sukasi. Na, o štai knygos pavadinimas gali šiek tiek gluminti, nes perskaičius anotaciją gali atrodyti, kad pavadinimas nelabai prie ko, tas pats gali atrodyti ir pradedant skaityti knygą, bet po kiek laiko viskas išaiškėja ir, bent man, daugiau nebekilo klausimų susijusių su pavadinimu.
Žodžiu, knyga nepasižymi išskirtiniu siužetu, bet tokio aš nelabai ir tikėjausi. Pasikartosiu, kad man patiko tai, kad atkreipiamas dėmesys į psichologines ligas, būtent dėl to ir rekomenduočiau šią knygą perskaityti kone visiems. 💁

Mano įvertinimas : 3,5/5

2018 m. rugpjūčio 2 d., ketvirtadienis

,,Ponas Mersededas"


Faktinė informacija : 
  • Autorius : Stephen King
  • Originalus pavadinimas : "Mr. Mercedes"
  • Pirmą kartą išleista : 2014 06 03
  • Puslapių skaičius : 479
  • Goodreads įvertinimas : 3.94

Trumpas aprašymas : 
Minia žmonių laukia darbo vietų mugės, kai į juos su vogtu mersedesu įsirėžia vienišas vairuotojas ir nieko nelaukdamas pasišalina iš nusikaltimo vietos. Aštuoni žmonės miršta, penkiolika sužaloti, o žudikas lieka nepagautas.
Praėjus šiek tiek daugiau nei metams po nusikaltimo, išėjęs į pensiją detektyvas inspektorius Bilas Hodžesas gauna Žudiko Mersedeso laišką. Tai įkvepia Hodžesą įsitraukti į šio maniako gaudynes.
Šios knygos motyvais yra sukurtas serialas tokiu pačiu pavadinimu.

Mano nuomonė : 
Šią knygą nusipirkau prieš metus, kai ji tik buvo išleista lietuvių kalba. Nors ir labai myliu Stephen King kūrybą, bet ši knyga visus metus gulėjo lentynoje ir aš niekaip neprisiverčiau jos pradėti, nes iš bibliotekos parsinešdavau taip pat įdomių knygų, o visko, ką noriu perskaityti negaliu skaityti vienu metu, taigi vis nerasdavau laiko. Bet galiausiai šią vasarą paėmiau ją į rankas. Ir labai džiaugiuosi, kad tai padariau. Nors skaičiau ir girdėjau palyginti daug ne itin palankių komentarų apie šią knygą ar kai kuriuos jos aspektus, aš su jais nesutinku. Man knyga patiko. Ir tai nėra dėl to, kad Stephen King mano mėgstamiausias rašytojas, yra kelios jo knygos, kurios man nelabai prilipo. Na, bet dabar ne apie jas. Šiokia tokia problema man kilo šios knygos pradžioje, kai buvo sunkoka įsivažiuoti, bet po kokių 30 ar šiek tiek daugiau puslapių viskas pasitaisė. Taip pat, patiko, kad nusikaltimas, apie kurį sukosi veiksmas, nebuvo vienas tų tipinių nužudymų, kuriuos dažnai matome tokiose knygose, o tai pridėjo savitą įdomumo prieskonį šiai knygai. Ir dar vienas dalykas, kuriuo negaliu nustot žavėjusis, tai rašytojo sugebėjimas įsiskverbti į psichopato sąmonę ir sukurti įtikinamą veikėją.
Ant lietuviško knygos leidimo viršelio rašoma, kad jis 2014 ši knyga tapo geriausiu goodreads.com svetainės detektyvu. Su šiuo titulu aš iš dalies sutikčiau, bet iš dalies ir ne. Siužetas yra sukurptas tradicinio detektyvo forma - koks nors veikėjas (dažniausiai detektyvas ar panašias pareigas užimantis asmuo) gaudo nusikaltėlį. Kas yra šiek tiek įdomiau nei įprastos tokio žanro knygos, yra tai, kad veiksmas pasakojamas ir iš detektyvo ir iš žudiko pozicijų ir, kaip jau minėjau, nusikaltimas šiek tiek įdomesnės formos, nei mes įpratę matyti. Na, žodžiu, kūrinys turi viską, ko reikia tobulam detektyvui. Bet iš kitos pusės, pabaigą galima lengvai numatyti, aš, vos ne iškart preliminariai numačiau kaip viskas išsirutulios. Taip pat, koją iki tobulo detektyvo kiša veikėjų skirstymas į aiškias puses - 'geriečius' ir 'blogiečius', beveik nėra komplikuotų veikėjų, kurie, tarkim, plėšytųsi tarp gerosios ir blogosios pusės. Būtent šie du aspektai ir neleidžia man karūnuoti šios knygos, kaip pačio geriausio detektyvo.
Knyga turi ir dvi tęsinio dalis, kurių dar neskaičiau, bet antrąją dalį jau esu nusipirkusi ir tikiuosi ją greitu metu perskaityti, na, o trečioji, mano žiniomis, dar nėra išversta į lietuvių kalbą, o šios serijos kolekciją noriu turėti viena kalba, taigi teks trečiosios šiek tiek palaukti.
Taigi, mano nuomonė nėra tokia bloga apie šią knygą, kaip kitų, nors keletas aspektų man ir užkliuvo. Nežinau ar skaityčiau ją dar kartą, galbūt po kiek laiko, tikrai ne dabar, nes esu apsikrovusi nemenka krūva skaitinių, kuriuos noriu pabaigti dar per vasarą. 😀

Mano įvertinimas : 4/5

Mano mėgstamiausios knygos iš tų, kurias skaičiau 2020 metais

  Per 2020 iš viso perskaičiau 114 knygų. 😎 Manau, kad tai nemenkas skaičius, bet kartais, kai pasižiūriu į kitų žmonių skaičius, kurie dar...